De Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) is  een oriëntatietocht te paard die jaarlijks in augustus plaats vindt.

Tijdens de tocht worden de capaciteiten van een paard onder het zadel, aan de hand als pakpaard, of in een aanspanning gedurende een bepaalde afstand beproefd. De uitdaging voor de deelnemer ligt erin om met zijn paard de route door verschillende terreinen zo goed mogelijk af te leggen, waarbij het paard ten allen tijde “fit to continue” dient te zijn. Zowel vóór, tijdens als na de wedstrijd worden alle deelnemende paarden gekeurd door zowel een hoefsmid als een dierenarts.

Op de route treffen de deelnemers ook verschillende uitdagingen en opdrachten aan. Daarbij kunt u denken aan bijvoorbeeld schieten, springen, ringsteken en een behendigheidstest.

Deelname gebeurt altijd in teams van 3-8 personen.  In de loop der jaren is de MPTTP uitgegroeid tot een sportevenement waaraan niet alleen Nederlandse teams van Defensie en geüniformeerde diensten (waaronder Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers, Korps Nationale Politie, Koninklijke Marechaussee en Korps Nationale Reserve) meedoen, maar ook steeds meer internationale teams waaronder teams van het leger en/of politie uit andere Europese landen.

Organisatie

De MPTTP wordt georganiseerd door de Stichting MPTTP, een non-profit organisatie waarvan de (bestuurs)leden samen met vrijwilligers het hele jaar gedreven bezig zijn om een uitdagende tocht samen te stellen.