De Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) is een jaarlijkse oriëntatietocht te paard die traditiegetrouw plaatsvindt in augustus. Tijdens de tocht worden de vaardigheden van zowel het paard (rijdier of pakpaard) als de ruiter of begeleider op de proef gesteld. De uitdaging voor de deelnemers is om met hun paarden de route zo goed mogelijk af te leggen, waarbij het welzijn van het paard te allen tijde prioriteit heeft. Voorafgaand aan, tijdens en na de tocht worden alle deelnemende paarden grondig gekeurd door een dierenarts.

Naast het rijden van de route, worden de deelnemers onderweg geconfronteerd met diverse uitdagingen en opdrachten, zoals behendigheidstesten, coördinaten bepalen en springen.

Teams bestaan uit 4-8 personen en samenwerking staat centraal. De MPTTP heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een internationaal sportevenement, waar niet alleen teams van Nederlandse defensie en geüniformeerde diensten, zoals de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers, Korps Nationale Politie, Koninklijke Marechaussee en Korps Nationale Reserve, aan deelnemen, maar ook steeds meer internationale teams uit andere Europese landen.

De organisatie van de MPTTP is een non-profit organisatie waarvan de (bestuurs)leden samen met vrijwilligers gedurende het hele jaar actief zijn om een uitdagende tocht samen te stellen.